FUKTSKADOR

Vi åtgärdar fuktskador som uppkommit i badrum och andra våtutrymmen

Fuktskador kommer "krypande". Oftast upptäcker man inte skadan förrän det är försent. Vi har lång erfarenhet av arbete med fuktskador och åtgärdande av dom.

Vi kan oftast vid en snabb besiktning tala om var riskerna är som störst och föreslå åtgärder så att Du slipper kostsamma reparationer. Vi har erfarenhet av alla material i badrum och våtutrymmen både av äldre slag och de senaste.

Kontakta oss så tittar vi på det som bekymrar er och lämna förslag på åtgärder.
Image
Image

Läs här vad experterna säger om fuktskador

Ett badrum har en genomsnittlig livslängd på ungefär 20 år. Och då är det ingen finrenovering det handlar om utan både golv och vägg, de lager som skyddar fukt från att ta sig in i väggar och under golv. Detta gäller även om badrummet är helkaklat - för det är inte ytan man behöver se över. Det är vad som händer där inunder. Det säger Gunnar Persson, som arbetar som utbildningsansvarig på Anticimex Byggnadsmiljö.

Varningssignaler

Precis som med fukt i källare så är dålig lukt en ordentlig varningssignal. Luktar det instängt och obehagligt så kan det vara tecken på att allt inte står rätt till. Andra saker att vara uppmärksam på är: - om kaklet spruckit - har man vinyltapet får man istället titta efter öppna skarvar och missfärgningar på både golv och vägg - mycket silverfisk kan vara ett tecken

Badrum från 50-talet är byggda för bad och inte dusch, säger Gunnar Persson

Det är skillnad på att ligga still i ett badkar och att duscha - vid duschning får man lätt vatten både på golv och väggar vilket dessa äldre badrum alltså inte är byggda för. På samma sätt skall man vara uppmärksam om man har ett badrum som helkaklades före slutet av 70-talet.

Dessa har ofta ett dåligt fuktskydd bakom kaklet. Före 1980 så gjordes inte badrumsrenoveringarna efter dagens höga krav på fuktskydd och dylikt.

Dags att åtgärda

- Låt inte badrummet bli för gammalt, tipsar Gunnar Persson. Misstänker du något allvarligt - sluta använd badrummet och kontakta ditt försäkringsbolag eller en besiktningsman. Är badrummet normenligt byggt ska man få ersättning för skador med avdrag för självrisk och avskrivningar.

Bevisbördan ligger dock hos försäkringstagaren, d v s du själv. Anser du att det finns ett flertal tecken på fuktskada, ta då kontakt med någon besiktningsman som kan hjälpa dig att göra en utredning.

Bästa åtgärden - förebygg

Gör inte en våtrumsrenovering själv. Det är Gunnar Perssons eget råd. Använd en auktoriserad firma. - Det är svårt med våtrumsrenoveringar, säger Gunnar Persson. Och följer man inte normerna och får en skada så får du inte heller någon ersättning från försäkringsbolagen för den. Följande kan du dock göra för att förbättra miljön i badrummet - och öka dina chanser att slippa fuktproblem i badrummet: - Se över ventilationen.
Efter dusch ska det vara torrt badrummet efter 30 minuter. Ta in frisk luft i "torra" rum såsom sovrum och vardagsrum, och låt sedan denna luft vandra till våtrummen. - Tänk till så att badrummet går lätt att hålla rent. - Det går lika bra att använda plastmatta som kakel - det viktiga är att det görs rätt! - Försök att undvika rörgenomföringar i duschdelar. Alla sådana genomföringar är känsliga. Det är också vanligt att det är just i dessa som skadorna börjar. Man bör också se över valet av ventilation och fläktsystem. Nuförtiden är det till exempel relativt vanligt att sätta in Pax-fläktar.
- Dessa är bra så länge de är på, förklarar Gunnar Persson. Men står de still så täcker de istället ytan där det förut var självdrag. Då gör de mer skada än nytta.
Har du en Pax-fläkt ska du alltså se till att använda den!

Här är de vanligaste felen som orsakar fukt

1. Bristfällig våtrumsisolering. Fuktskyddet bakom kakel, golv och vägg är ej tillräckligt tätt.
2. Golvbrunnar. Dessa kan kläcka vid sidan av, i synnerhet gjutjärnsgolvbrunnar från 60-talet. Dessa byggdes ju främst för ett badrum där man badade och inte duschade i.
3. Rörgenomföringen.

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor och funderingar.

Adress

Golvtema i Boden AB
Björkelundsvägen 11
961 62 Boden

Våra tjänster

Golvläggning
Fuktskador
Badrumsrenovering

Auktoriserade av GVT